• Rambla Josep Maria Jujol, 40
  • 934776848
  • direccion@farmacialozano.com
Dermatitis atòpica
You are here: Home \ Sin categoría \ Dermatitis atòpica
2 November 2015 - 12:04, by , in Sin categoría, Comments off

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatioria de la pell, caracteritzada principalment per la existència de picor intensa que comporta el desenvolupament de lesions de rascat i que sol evolucionar cap a la cronicitat. Altres simptomes són las sequedat, la inflamació i la infecció de la pell.

Encara que és una malaltia que pot apareixer a qualsevol edat, és especialment freqüent en els nens. S’estima que la dermatitis atòpica afecta aproximadament al 18% de la població infantil en països desenvolupats, prevalença que sembla anar en augment en els últims 30 anys.

La dermatitis atòpica suposa un factor molt limitant de la qualitat de vida dels nens, ja que el picor pot arribar a ser tant intens que ocasioni canvis d’humor i fins i tot, que impedeixi el descans nocturn.

En quines parts del cos sol aparèixer la dermatitis atòpica?

La dermatitis atòpica afecta fonamentalment a les superfícies flexores dels colzes i genolls, cuir cabellut, la cara i el tors.

Com ha de ser el cuidat diari en la dermatitis atòpica?

S’ha comprovat que una hidratació diària de la pell mitjançant la utilització de cremes hidratantss especials per a pells atòpiques o sensibles es essencial, ajudant a paliar el picor i la sequedat de la pell que produeix la dermatitis atòpica, així com l’ús de xampús i gels suaus sens sabó, de pH àcid, sense perfums i sense parabens, que siguin lo menys agressius per a la pell. La dutxa, podent anar alternada amb banys curts, ha de ser amb aigua templada, usant una esponja suau i secar la pell amb compte, utilitzant tovalloles de textura suau i sense utiltizar assecadors d’aire calent.

Després de la dutxa, es quan s’han d’aplicar les cremes hidratants, sent especialment recomenades aquelles que continguin àcids grassos insaturats (oli d’onagra, àcid linoleic) o ceramides. Encara que l’urea és una excel·lent hidratant, alguns malalts d’atòpia presenten una escasa tolerància.

Quines altres coses he de tenir en compte?

D’altre banda, s’han d’evitar totes aquelles substàncies que desencadenin picor, como són les temperatures elevades, l’ús excesiu de les robes d’abrig i la baixa humitat de l’ambient. La calefacció per corrents d’aire calent pot ser perjudicial, mentre que l’exposició solar sol ser beneficiosa, encara que es aconsellable possar-se fotoporotector de forma habitual i abrigar-se bé (però sense passar-se, tampoc cal anar com una ceba) en èpoques de fred ja que un clima fred junt amb el vent i el sol, són factors que tendeixen a assecar la pell.

Amb tot aquest cuidat preventiu diari, s’aconsegueix reduir el nombre de brots d’atòpia que pot sofrir el pacient.

Com es tracten els brots d’atòpia?

L’aplicació de corticoides tòpics és el tractament simptomàtic més eficaç quan hi ha un brot. Tot i que, també existeixen cremes sense corticoides per al tractament dels brots, que han demostrat ser una alternativa eficaç en els brots d’atòpia lleus-moderats.

About author:

Comments are closed here.